1. Having trouble logging in? Try closing your browser and re-opening it. If that doesn't work, try a different browser or device. The site will be updated soon to resolve these browser issues.
    Dismiss Notice
  2. Dismiss Notice

Xs650 1983 charging problems

Discussion in 'The Garage' started by Caferacer650, Jul 1, 2021.

  1. Caferacer650

    Caferacer650 XS650 Member

    11
    6
    3
    Canada
    Hello I have acharging problem on my xs650 1983 . New Stator and wire harness buy mikesxs. Rotor and new regulator buy xs650direct in ontario after having installed everything I still have no load I have done the test to put on the ground the green wire of the regulator and the load works. I contacted xs650direct to have another regulator and it still doesn't work. Do you know if these regulators sound bad part or I have another problem? No headlight and speedo light
     
  2. Jan_P

    Jan_P XS650 Guru Top Contributor

    1,053
    1,456
    163
    Sweden
    So to sum it up
    Everything is New

    New Stator and wire harness buy mikesxs. Rotor and new regulator

    There was a shift in Components 1980 On the alternator circuit so Different parts Before and After
    please check you got the right ones. And what harness.So they corresponds

    No headlight and speedo light
    You have a Power supply Problem .. Assuming battery and fuses please check what works and what is not working
    Before trying to start .. And report or do the fault finding
     
    Caferacer650 likes this.
  3. jetmechmarty

    jetmechmarty Project collector XS650.com Supporter Top Contributor

    New stator, new harness, new rotor, new regulator are a lot of places to induce failure. Do you have any functional spares?

    Happy Canada Day
     
    Caferacer650 and Jan_P like this.
  4. Caferacer650

    Caferacer650 XS650 Member

    11
    6
    3
    Canada
    Today I reinstalled my old regulator and now my bike charge 14v at 3000 t rpm but the headlight does not turn on
     
    jetmechmarty likes this.
  5. Caferacer650

    Caferacer650 XS650 Member

    11
    6
    3
    Canada
    Happy
     
  6. Caferacer650

    Caferacer650 XS650 Member

    11
    6
    3
    Canada
    Happy Canada
     
  7. XSLeo

    XSLeo XS650 Guru Top Contributor

    There is a yellow wire that comes up out of the stator. It isn't in the big plug. It plugs into the yellow wire to the safety/headlight relay. As the engine starts the alternator starts to make power. This yellow wire uses some of this power to trip the safey/headlight relay. In the normally closed position it sends power to the starter relay, when the yellow wire trips the relay it stops power to the starter relay and sends it out to the head light. If this yellow wire is unhooked or the relay is poorly grounded or possibly bad it won't trip.
    Leo
     
    Jan_P and Caferacer650 like this.
  8. Caferacer650

    Caferacer650 XS650 Member

    11
    6
    3
    Canada
    Yes I know for the yellow of the stator it must have at least 6v to trigger the relay. the ground at the relay is good I suspect the step relay is working I ordered a sure ebay it will arrive soon. I’ll do the test again on the yellow for the moment I’ll communicate to xs650direct.com to tell them that the 2regulator don’t work.
     
    Jan_P likes this.
  9. Jan_P

    Jan_P XS650 Guru Top Contributor

    1,053
    1,456
    163
    Sweden
    Please check if everything else is working blinker horn brake light
    parking light and so..on
     
  10. Caferacer650

    Caferacer650 XS650 Member

    11
    6
    3
    Canada
    Horn,brake light,and parking brake light starter is ok

    just headlight amd speedo tach light don’t work
     
  11. Jan_P

    Jan_P XS650 Guru Top Contributor

    1,053
    1,456
    163
    Sweden
    Looking at a schematic for a 78
    I would look inside the switch for the lamp nr 6 handle right
    I think R/Y is in --- please check that there is voltage
    And look there around apologize if it is different on Your model

    https://thexscafedotcom.files.wordpress.com/2012/03/78-xse-wiring-3.jpg

    swich.JPG
     
    Caferacer650 likes this.
  12. Caferacer650

    Caferacer650 XS650 Member

    11
    6
    3
    Canada
    Problem solved. I have reinstalled my old regulator with a new plug and I have 14v to 3000 rpm load and for my headlight I installed an headlight relay xs1980 spare part of ebay and now it works. I wrote to xs650direct to inform them that the two regulator that he sold me his defective he will check their inventory to see what is not going to follow....
     
    Jan_P likes this.

Share This Page